Krijesnice su kanibali – i još nekoliko zanimljivih činjenica o ovim insektima

fireflies-explained-yourshot-s2048x1365-p-720x479

(Credit: Vincent Brady)

Postoji oko 2.000 vrsta krijesnica, tj. kornjaša koji su poznati po svjetlosti koju emitiraju tijekom večernjih sati.

U Nacionalnom parku Great Smoky Mountains na istoku SAD-a postoji vrsta krijesnica koja ovaj svjetlosni spektakl podiže na novu razinu.

U pokušaju da očaraju ženku, tisuće mužjaka vrste P. carolinis istovremeno svijetle u različitim intervalima, stvarajući sinkronizirani svjetlosni prizor kao nigdje drugdje na Zemlji. Svakog lipnja, posjetitelji dolaze svjedočiti ovom spektaklu koji je postao velika turistička atrakcija za koju se karte rasprodaju u samo nekoliko minuta.

Evo još nekoliko zanimljivih informacija o ovim kukcima.

U slučaju P. carolinis, svjetlosna predstava koju stvaraju je tiha, ritmična i smirujuća“, kaže autorica knjige Fireflies, Glow-worms and Lightning Bugs: A Field Guide to the Fireflies of the Eastern U.S. and Canada, Lynn Faust.

„Smirujuće za nas, a za njih pitanje života i smrti.“

Faust objašnjava da ove krijesnice imaju između 2 i 4 tjedna prije nego što dosegnu odraslu dob. To znači da svaka noć predstavlja gorljivu borbu za pronalazak partnera i prenošenje gena. Ako ste mali crni insekt koji pokušava pronaći drugog malog crnog kukca u mraku, u tome vam mogu pomoći osvjetljena leđa.

Kod P. carolinis, sinkronicitet ide ovako – oko 21.30, mužjaci počinju svijetliti. Svaki mužjak „zabljesne“ brzo šest puta, a zatim napravi pauzu od otprilike 6 sekundi. Nakon nekoliko sekundi, sve jedinke uspijevaju uskladiti emitiranje svjetlosti do te razine da cijela šuma treperi u neonsko zelenoj boji.

Ovaj light show, pojašnjava Faust, uvelike ovisi o temperaturi, vlažnosti i nadmorskoj visini, no ako se poklope svi potrebni uvjeti, prizor može trajati sve do nakon ponoći.

Postoji i negativna strana osvjetljavanja svojeg tijela – to ih čini vidljivima, između ostalih, i drugoj vrsti krijesnica Photuris. Entomolozi su ovu vrstu nazvali „femme fatale“ jer jedu P. carolinis i to na vrlo poseban način.

Naime, krijesnice vrste Photuris napadaju krijesnice dok svijetle u zraku. No nisu zbog toga dobile ovaj nadimak.

„Ove kanibalističke krijesnice zasvijetle dajući lažni signal kako bi ih mužjaci P. carolinis zamijenili sa ženkom svoje vrste“, objašnjava Rebecca Nichols, entomologinja u Great Smoky National Parku. „Mužjak zatim dolazi do ženke vrste Photuris kako bi se pario, a ženka ga zatim zgrabi i pojede.“

Ove kobne ženke vrlo su sposobne u oponašanju drugih vrsta krijesnica. Mogu oponašati više vrsta signala kojima se služe druge vrste, ovisno o tome tko im se nađe pred „nosom“. Ovakvo kanibalističko ponašanje omogućuje ženkama dodatan izvor hranjivih sastojaka za vrijeme kad će se i one pariti i izleći jaja.

Otrovni kukci

Mnoge krijesnice proizvode obrambeni kemijski spoj sličan otrovu žaba. Predatore odbija ovaj sastojak i izbjegavaju krijesnice koje ga proizvode.

Vrsta Photuris ne proizvodi ovaj sastojak, ali istraživanja su pokazala da ga mogu apsorbirati hraneći se drugim vrstama. Nakon što ga apsorbiraju, prenose ga i na potomke.

Krvna obrana

Sinkronizirajuće krijesnice također se mogu obraniti od predatora. Kada su napadnuti od strane vrste Photuris, otpuštaju male količine svoje krvi, što znanstvenici nazivaju „refleksivnim krvarenjem.“

Krv krijesnica za mnoge predatore znači gore navedeni sastojak koji ih odbija, no za vrstu Photuris problem predstavlja ljepljivost krvi. U izdanju časopisa Journal of Entomology iz 2012. godine stoji kako se krv zgrušnjava u ljepljivu masu u njihovim ustima, što krijesnicama daje dovoljno vremena da pobjegnu.

No čak i ovo refleksivno krvarenje ne uspijeva uvijek. Faust je promatrala vrstu Photuris dok „kradu“ krijesnice iz paukove mreže. Krijesnice vrste P. carolinis već su ispustile svoju krv nakon čega ih je pauk zarobio u mreži. Predatorske krijesnice nekad će se boriti čak i s paukom za zarobljenu krijesnicu iako to često znači da će i same postati obrok.

Iako se vrijeme svjetlosnog spektakla kojeg pružaju P. carolinis bliži kraju, ove se krijesnice mogu naći diljem svijeta, pogotovo u toplim dijelovima Azije. Kasnije ovog mjeseca u Pennsylvaniji će se održati Firefly Festival gdje će posjetitelji moći svjedočiti jedinstvenom light showu.

Izvor: National Geographic

Leave a Comment