Kineski “solarni grad”

Kineski grad Baoding u potpunosti je prešao na solarnu energiju.


Čisti solarni grad, kako su ga vlastiti stanovnici prozvali, iznad gotovo svake zgrade ima malenu vjetroturbinu. Škole su zadužene poučiti učenike o ”zelenoj tehnologiji”. Danas, kada je velika potražnja za čistom energijom, ovaj grad, jugozapadno od Pekinga, promovira sebe kao proizvodni centar za solarnu, vjetro i drugu energiju koja može život učiniti čišćim i boljim.

”Baoding prati put ekološke civilizacije ” rekao je zamjenik gradonačelnika, Zhou Xingshi, skupini novinara. Baoding ilustrira napore kineske vlade, koji nastoje zaraditi od rasta globalne potražnje  za čistom energijom.

Komunistički vođe promoviraju solarnu, vjetro i hidroenergiju, jer vide kako naftna i plinska energija onečišćavaju okoliš, a pošto su ovo i neobnovljivi izvori energije, čiji izvori svakodnevno presušuju i nemaju daljnju budućnost (izvora ima još malo), vide u ovome priliku da se probiju na vodeće mjesto u izvozu ove samoodržive energije.

Kineska komunalna poduzeća trebaju postaviti vjetroelektrane i turbine po cijeloj Kini, a i sam je Peking obećao platiti dio troškova solarne opreme, što je projekt koji će dovesti Baoding, kao i ostale opskrbne centre, do velikog ekonomskog rasta.

Kina vodi u svijetu, što se tiče ulaganja u čistu energiju, sa ulogom od 54.4 milijardi dolara u prošloj godini, što je 39% više nego 2009. godine. Diljem svijeta, ulaganja su porasla za 30% i sada ulog iznosi 243 milijardi dolara.

IZVOR: hardware.hr

Comments Closed