Kava ima bolji okus ako se pije u velikim gutljajima

kava-720x475Ljubitelji kave koji žele bolje osjetiti okus ovog napitka ne bi ga trebali polako pijuckati, već piti velikim gutljajima. Ako je vjerovati znanstvenicima, kava tada ima bolji okus jer oslobađa više arome.

Međutim, to se ne odnosi na druga pića, npr. vino. Kad pijemo vino, preporučljivo je piti ga malim gutljajima kako bismo osjetili što jači okus i bolju aromu budući da su miris i okus povezani i imaju značajan međusobni utjecaj, kažu znanstvenici s napuljskog sveučilišta.

Istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Food Research International, se sastojalo u proučavanju većih i manjih gutljaja i njihovom utjecaju na miris kave. Rezultati su pokazali da su različiti načini pijenja kave utjecali na aromu i što je gutljaj bio veći, miris je bio intenzivniji. Znanstvenici to povezuju s količinom sline u našim ustima. Ispitane su četiri vrste kave: američka, napuljska, moka i espresso. Pokazalo se da espresso (kava koju obično pijuckamo) ima najbolju aromu kad se pije velikim gutljajima.

Ranije istraživanje je otkrilo da nam kava ne samo podiže raspoloženje, već da nam samo jedna šalica dnevno može poboljšati pamćenje. Istraživanje sveučilišta u Kaliforniji pokazalo je da su se ispitanici, koji su nakon prikazanih slika tijekom istraživanja uzeli tabletu kofeina od 200 mg (što je otprilike jednako jednoj šalici kave), bolje prisjećali pokazanih slika. Međutim, ovo poboljšanje nije primijećeno prilikom uzimanja malih doza kofeina ili ako je kofein uzet sat vremena prije gledanja slika.

Pušenje zauvijek uništava okus kave

Prema nedavnom istraživanju, čak i nakon prestanka pušenja, ono svejedno kvari okus kave. Pušačima je sposobnost kušanja kofeina značajno smanjena zbog otrovnih kemikalija u duhanu. Znanstvenici su testirali 451 dobrovoljca kako bi vidjeli je li, čak i ako prestanu pušiti, ljudima oštećeno osjetilo okusa. Ispitanici su trebali prepoznati četiri osnovna okusa – slatko, kiselo, gorko i slano, kao i njihov intenzitet. Istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Chemosensory Perception, je pokazalo da su ispitanici s lakoćom razlikovali slano, slatko i kiselo, međutim s gorkim, konkretno s kofeinom, su imali problema. Jedan od pet pušača i jedan od četiri bivša pušača nisu prepoznali okus.

Znanstvenici vjeruju da se zbog nakupljanja duhana u tijelu okusni pupoljci ne obnavljaju pa osoba ne može prepoznati određeni okus, čak i kad prestane pušiti.

Izvor: DailyMail

Leave a Comment