" /> Iz najdublje rupe na svijetu čuje se ‘disanje’ | Znanost.ba

Iz najdublje rupe na svijetu čuje se ‘disanje’

rupaKako ‘diše’ ili kako ‘kuca srce’ planeta Zemlje otkrila je nizozemska umjetnica spustivši uređaje za snimanje zvuka u najdublju bušotinu na svijetu, duboku gotovo devet kilometara. Snimka je fascinantna.

Grupa znanstvenika odlučila je u južnoj Njemačkoj 1990. godine izbušiti rupu nastojeći doći do tragova Pangee, superkontinenta starog 300 milijuna godina. Prije nego su im ‘presušila’ financijska sredstva, došli su do dubine od gotovo devet kilometara. Danas je to najdublja bušotina na svijetu.

Nedostatak novca ‘uništio bušotinu

Znanstvenici iz Sovjetskog Saveza sedamdesetih godina prošlog stoljeća također su pokrenuli sličan projekt. Došli su do dubine od gotovo 12 kilometara, do stijena starih 2,5 milijardi godina. Nedostatak novaca zapečatio je i njihovu ‘rupu’, bušotina je uništena i napuštena. Znanstvenike su zanimali geološki podaci, o sastavu i sedimentima zemljine kore, temperaturi, gustoći… No, jeste li se ikad zapitali kako miriše zemlja na toj dubini ili kakvu se zvukovi mogu tamo čuti.

Odgovor na posljednje pitanje dala je nizozemska umjetnica Lotte Geevan. U suradnji s njemačkim geolozima, spustila je instrumente za snimanje zvuka u još uvijek otvorenu bušotinu u južnoj Njemačkoj. Ono što je snimila najbliže je onome što možemo nazvati zvukovima ‘disanja’ ili ‘otkucaja srca’ planeta Zemlje.

<iframe src=”//player.vimeo.com/video/80266870″ width=”500″ height=”281″ webkitallowfullscreen mozallowfullscreen allowfullscreen></iframe>

Izvor: http://danas.net.hr/znanost/zvukovi-zemlje-iz-najdublje-rupe-na-svijetu

Leave a Comment