Indeks umreženosti: Najbolji Seul, Singapur i Stockholm

Seul, Singapur i Stockholm najviše su rangirani gradovi prema indeksu gradova umreženog društva, izvijestili su iz kompanije Ericsson koja je u suradnji s agencijom Arthur D. Little rangirala gradove u ovisnosti o njihovoj sposobnosti da uz pomoć ICT-a omoguće dobrobit građanima.

Drugo izdanje indeksa gradova umreženog društva (Networked Society City Index) rangira 25 gradova koji su među najvećim gradovima svijeta, a najnapredniji su s obzirom na njihovu sposobnost korištenja ICT-a za društvene, ekonomske i okolišne dobrobiti.

Uz Seul, Singapur i Stockholm, među prvih deset su i London, New York, Pariz, Los Angeles, Tokio, Šangaj i Peking.

Iz Ericssona ističu kako ICT-temeljene aplikacije poput eUprave i pametnih transportnih rješenja mogu poboljšati život građana pomažući im nadvladati izazove urbanih sredina.

Tako navode kako primjerice Singapur ima snažne inovacijske aktivnosti u segmentu e-zdravstva uz pionirsku ulogu u upravljanju zagušenjima u prometu.

Seul pak ICT koristi za ostvarivanje dobrobiti u okolišu. Studija također pokazuje da Sao Paulo i Delhi pokreću obećavajuće inicijative s ciljem poboljšavanja društvenih i ekonomskih uvjeta.

Nova studija prati koristi koje ICT omogućuje u raznim gradovima u područjima zdravstva, obrazovanja, ekonomije, okoliša i učinkovitosti, kao i interakcije građana s ICT-om, prenosi Novi List.

Indeks gradova umreženog društva je alat koji gradskim vlastima i donositeljima odluka omogućuje praćenje položaja i napretka grada na krivulji razvoja ICT-a, napominje se u priopćenju.

Izvor: http://www.znanost.com/

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment