Energija vjetra – veliki neiskorišteni potencijal

Europska unija i udruženja za korištenje energije vjetra širom svijeta nedavno su obilježile Svjetski dan okoliša, pokušavajući pokazati koliko su posljednjih deset godina  napredovale turbine na vjetar.

Stare su vjetrenjače pokretale mlinove za brašno, no današnje proizvode električnu energiju. Kako je ta drevna tehnologija postala sinonim za moderne izvore energije? Denise Bode iz udruženja American Wind Energy kaže da je američka vojska bila prva koja je za njih našla korisnu upotrebu: “U stvari tokom sedamdesetih godina vojna je industrija, koja je gradila avione i turbine različitih namjena, počela eksperimentirati s izgradnjom turbina na vjetar za proizvodnju električne energije. Europljani su se uključili i nastavili projekt,  tako da je na primjer preuzet dobar dio tehnologije razvijene za izgradnju helikoptera marke Bell.”

Denise Bode tvrdi da je Europska unija prestigla Sjedinjene Države kada je u pitanju energija od vjetra, zahvaljujući tome sto je EU postavila kvote za korištenje obnovljive energije. Ona kaže da bi rado vidjela da se slične mjere uvedu u Sjedinjenim Državama: “Ne samo da bi to bilo dobro za korisnike, već bi bio uspostavljen nacionalni standard za obnovljivu električnu energiju koji bi držao cijenu prihvatljivom. To bi bilo dobro i za proizvođače jer bi stimuliralo razvoj tehnologije, kao sto je bio slučaj u Europskoj uniji. Želimo sličan signal i ovdje u Sjedinjenim Državama jer želimo da Americi vjetar postane ono što je  Saudijskoj Arabiji nafta.”

Denise Bode kaže da u posljednje tri godine na vjetar otpada  40 posto novih električnih kapaciteta. U svjetskim razmjerima energija od vjetra je porasla vise od 30 posto u proteklom desetljeću. Međutim tokom 2010. godine taj se rast u Sjedinjenim Državama usporava, tvrdi Charles Ebinger iz instituta Brookings: “Prošla je godina je bila odlična. Instalirano je dodatnih 10 tisuća megawata, povećavši ukupne kapacitete energije od vjetra u Sjedinjenim Državama na oko 30-35 tisuća megawata, no treba imati u vidu da je to još uvijek predstavlja svega oko 4 posto ukupne potrošnje struje u Americi. Međutim ove smo godine u prvih šest mjeseci dodali samo 539 megawata, deseterostruko manje nego prošle.”

Nadalje, navodi Charles Ebinger, problem predstavljaju lokacije tih postrojenja: “Problem je u tome što je vjetroviti koridor u Sjedinjenim Državama u sredini zemlje, otprilike od Texasa preko Kansasa, Nebraske,  obje Dakote do Wyoming i Montane, daleko od gusto naseljenih područja s velikim potrebama za energijom. Ono sto moramo napraviti, i za energiju vjetra i za solarnu energiju, je obnova nacionalne električne mreže.

Charles Ebinger vjeruje da je energija vjetra, uz ostale obnovljive izvore dugoročno rješenje za svjetske energetske probleme, posebno za krajeve u kojima se zna da nema pouzdanih izvore električne energije, poput Pakistana. U Sjedinjenim Državama, kaže on, vjetar bi mogao osigurati i do 300 tisuća megawatta struje, no proći će  godine, možda i desetljeća  prije negoli se iskoristi puni potencijal vjetra.

Izvor: VoA News

Related Posts

Tags

Share This

Comments Closed