Dijelovi DNK su svemirskog podrijetla?

Najnovije istraživanje NASA-e otkrilo je kako nukleobaze, sastavni dijelovi DNK, do Zemlje dolaze u meteoritima i to u mnogo većoj raznolikosti i količini nego što su to pokazala dosadašnja istraživanja.


Znanstvenici su analizirali 12 meteorita bogatih ugljikom, od kojih je devet s Antarktike. U njima su pronašli adenin i guanin, koji su sastavni dijelovi nukleobaza DNK.

U dva meteorita također su prvi put otkriveni tragovi tri molekule koje su povezane s nukleobazama ali se gotovo nikad ne koriste u biologiji. Oni su prvi dokaz da te tvari nisu u meteorite dospjele na Zemlji, već su doista svemirskog podrijetla.

“Ako se asteroidi ponašaju kao kemijske “tvornice” probiotičkog materijala očekivalo bi se da proizvode različite varijante nukleobaza, ne samo biološke, zbog puno različitih sastojaka i uvjeta u svakom asteroidu”, objasnio je glavni autor istraživanja Michael Callahan.

Kako bi se još više umanjila mogućnost da su dotične tvari zapravo zemaljskog podrijetla analiziran je osam kilograma težak komad leda s Antarktike, odakle je pokupljena većina meteorita u ovom istraživanju.

Pokazalo se da je količina nukleobaza u ledu mnogo manja od one u meteoritu, dok u ledu nije pronađena niti jedna od spomenutih molekula koje se ne koriste u biologiji. Ni u uzorku zemlje prikupljenom uz mjesto pada jednog od meteorita koji nije pao na Antarktiku također nisu pronađene te tvari.

IZVOR: net.hr

Leave a Comment