Bambus bi mogao postati nova „zdrava“ namirnica

Revizija objavljena u časopisu Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, istražila je uporabu bambusa kao potencijalno zdrave namirnice, bazirajući se na zdravstvenim prednostima unosa bambusovih izdanaka i nihovom potencijalu korištenja kao zdrave hrane.

Prema rezultatima studije, izdanci bambusa, uz snažnu antioksidativnu aktivnost imaju i antibakterijsku te antiviralnu aktivnost. Također sadrže neke antikarcinogene tvari koji imaju sposobnost smanjenja razine slobodnih radikala.

Dokazana im je i antimikrobna te antifugalna aktivnost kao i sposobnost zaštite živčanih stanica od oksidativnog stresa.
Istraživači navode da su izdanci bambusa siromašni kalorijama, a bogati prehrambenim vlaknima, proteinima, ugljikohidratima, aminokiselinama (čak njih 17 od kojih je 8 esencijalnih), mineralima te sadrže šećere, masti i anorganske soli.

Također su dobar izvor tiamina, vitamina A, niacina, vitamina B6 i vitamina E.

Related Posts

Tags

Share This

Comments Closed