3000 godina stare hlače izgledaju poput onih kakve nosi Justin Bieber

(Image: Mayke Wagner/German Archaeological Institute)Ove kineske hlače stare 3000 godina mogle bi proći na ulicama i u današnje vrijeme

(Image: Mayke Wagner/German Archaeological Institute)Ove kineske hlače stare 3000 godina mogle bi proći na ulicama i u današnje vrijeme

Hipsteri koji težite ultimativnom retro izgledu, primite na znanje: dva para hlača iz Kine mogla bi biti najstarija do sad. Ravne nogavice i prošireni dio na predjelu prepona sugeriraju da je izum hlača bio povezan s jahanjem.

Haljine, tunike i preponske tkanine prevladavale su većim dijelom pretpovijesti. Hlače su noviji izum. Jedan par nađen u Nepalu star je samo 2400 godina.

Mayke Wagner s njemačkog Arheološkog instituta u Berlinu s kolegama je proučavala dva para vunenih hlača s groblja u Xinjiangu u Kini. Datiranje ugljikom pokazalo je da su stare oko 3000 godina.

Prije tog vremena mještani su nosili suknje i haljine, no onda su u modu ušle hlače. „Pri normalnom kretanju unutarnji dijelovi nogu, prepone i donji dio trbuha nisu izloženi trenju tijekom dužeg vremena, ali svakodnevno jahanje je sasvim druga stvar”, kaže Wagner.

Wagner je napravila reproduktivni par i ustanovila da s proširenim dijelom koji visi u naborima u predjelu prepona, hlače nalikuju onima kakve nosi Justin Bieber.
Kad ih je jedan od njenih kolega isprobao, bilo mu je jasno da bi bile izuzetno neudobne za duže šetnje, ali široki dio između nogu štitio bi preponski dio i olakšao jahanje. Ideju o povezanosti hlača s konjima potvrđuju nalazi jahačke opreme nađene u obje grobnice.

„Hlače su kritična točka u razvoju umijeća krojenja”, kaže Abby Lilleth s državnog sveučilišta Montclair, New Jersey. Ona već dugo sumnja u to da je pojava hlača povezana s jahanjem. „Pravo iznenađenje kod ovih hlača predstavlja prošireni dio između nogu koji funkcionalno štiti preponski dio, pruža potpunu slobodu kretanja i istovremeno pokriva i štiti unutarnji dio bedara, što je neophodno pri jahanju.”

Unatoč njihovoj starosti, ove vunene hlače imaju izvanredne utkane detalje. „Skloni smo podcijeniti napore koji su ljudi prije nekoliko tisuća godina ulagali u izradu odjeće koju su nosili, jer rijetko nalazimo sačuvane ostatke. Odjeća je zapravo i onda odražavala stil i brigu za izgled, a ne samo funkcionalnost.”

Related Posts

Share This

Leave a Comment