" /> Nanotehnologijom protiv vode | Znanost.ba

Nanotehnologijom protiv vode

Demo snimka prikazuje kako smartphone potopljen u zdjeli vode i svira MP3-ice, a nakon što je izvađen iz vode i dalje normalno radi. Demonstrator se čak zeza i nalijeva vodu u zvučnik iz kojeg trešti glazba. Isti eksperiment izveden je i s posjetnicom koja tijekom potapljanja nije upila niti kap vode.

Premaz pare funkcionira na način da obavija sve unutarnje dijelove uređaja. Paul S. Clayson, predsjednik tvrtke i izvršni direktor, objasnio je kako je tvrtka stvorila sloj debljine nekoliko nanometara koji može prekriti sve bitne unutarnje dijelove bilo kojeg uređaja, a nanosi se parom.

Tvrtka HzO ostvarila je suradnju s tvrtkom Zagg, koja proizvodi navlake koje elektroničke uređaje štite od ogrebotina i drugih oštećenja. Dvije će tvrtke zajedno lansirati prve uređaje s parnim premazom na tržište. S obzirom da funkcionirana na molekularnom, odnosno nanostupanjskom nivou, premaz će biti nevidljiv te uređaje sa i bez zaštitnog sloja neće biti moguće razlikovati.

Više informacija o tehnologiji te proizvodima koji će ju rabiti očekuje se u siječnju kada će ista biti prezentirana na sajmu CES.

Izvor: bug.hr

Leave a Comment