Magnetska navigacija

Istraživači na sveučilištu Oulu u Finskoj razvili su sustav za pozicioniranje unutar zgrada (IPS) koji se temelji na zemljinom magnetskom polju, odnosno koristi istu “tehnologiju” kao i ptice za navigaciju.

Prema tvrdnjama predstavnika tvrtke IndoorAtlas, koja se izdvojila iz sveučilišta kako bi promovirala i prodavala tu tehnologiju, njihov sustav ima preciznost između 0,1 i 2 metra. Temelji se na prirodnom magnetskom polju zemlje koje je unutar zgrada izmijenjeno betonskim i metalnim konstrukcijama i raznim drugim objektima. Ukoliko imamo kartu tog magnetskog polja i magnetometar (kompas), omogućena je vrlo precizna navigacija.

Obzirom da gotovo svi moderni “pametni” telefoni imaju ugrađen magnetometar, tehnologija je praktično odmah spremna za primjenu, odnosno potrebne su samo karte s podacima vezanim uz magnetsko polje na pojedinoj lokaciji. Također se ističe kako su ti senzori u mobilnim telefonima dovoljno precizni da imamo navigaciju s točnošću od 10 centimetara. Kreiranje karte magnetskog polja je prilično jednostavno, odnosno potrebna je samo klasična karta objekta u kojem se krećemo u digitalnom obliku, a zatim uz pomoć odgovarajućeg softvera korisnik može sam napraviti kartu magnetskog polja krećući se unutar prostora.

Stoga je ova tehnologija vrlo prikladna i jednostavna za primjenu u prostorima poput trgovačkih centara, stanica podzemne željeznice, aerodroma i drugih velikih zatvorenih prostora u kojima se korisnici često teško snalaze.

Izvor: Bug.hr

Related Posts

Share This

Leave a Comment