Kako je Apple promijenio način na koji učimo?

Novi digitalni udžbenici koje je Apple jučer predstavio učenicima će dati želju da uče na potpuno novi i interaktivni način.

Moram priznati, pomalo mi je žao što nisam učenik u ovom vrlo uzbudljivo i tehnološko naprednom razdoblju. Generacije koje su godinama odrastale uz udžbenike stare nekoliko godina, u koju i sam spadam, došle su do svojeg kraja. Pojavom tableta kao što su iPad, Kindle, Galaxy Tab i mnogi drugi, današnji će učenici učiti na vrlo zanimljiv način.

Iskreno smatram da je obrazovni sektor u velikim problemima. Učenicima se još uvijek guraju pod nos udžbenici stari i po 10-ak godina. Hej, pa živimo u 21. stoljeću, informacije se mijenjaju iz dana u dan, a ljudi uče stvari koje su bile aktualne prije 10 godina.

Apple je od samog početka veliku pažnju posvetio obrazovnom sektoru, gdje su njihova Apple II računala bila vrlo tražena ‘roba’. Danas, 30-ak godina kasnije, vizija Applea očito je ostala usmjerena na učenike i studente. Ono što je Apple upravo započeo, uskoro će početi raditi i ostali, a to je pružiti najbolji mogući način kako djeca danas uče, jer ipak svijet ostaje na njima.

Koliko puta ste vidjeli klinca koji ide u 3. razred i nosi preveliku torbu prepunu debelih knjiga? A da ne pričamo o situacijama kada treba pisati zadaću, roditelji moraju uložiti golemu energiju da bi se dijete uopće pokrenulo.

Današnja tehnologija omogućuje učenje na potpuno drugačiji, zanimljivi i ono najbitnije – interaktivni način. Slika više nije samo slika, već se pomoću nje mogu proučavati stvari, okretati objekti, ulaziti u strukturu molekula, a video je nešto što mi kao klinici nismo imali. Uz sve to svaki udžbenik kod bilo kakvih promjena ili izmjena u istom je trenutku dostupan učeniku ili studentu.

Uz sve to, Apple je predstavio i iBooks Author, softver koji omogućuje profesorima, učiteljima/icama da izrade materijale ze svoje studente i učenike. Na taj vrlo jednostavan i besplatan način, učenici mogu biti u toku sa aktualnim temama, vijestima, zadacima, i svemu što moraju znati.

Kroz godinu-dvije, ako ne i prije, ono što mi nikad nismo smjeli, a to je nositi mobitele, gadgete, walkmane i slične stvari u školu, danas će biti obavezna stavka. Tablet je sve što će današnji klinac trebati, nije li to sjajno?

Razumijem i one koji će reći da djeca danas ne crtaju i razvijaju motoriku kao što su nekad – i to je istina, no do sada smo koristili tri prsta i malo pokreta šake za pisanje, a sada ćemo koristiti svih deset prstiju obje ruke.

Sve u svemu, djeca rastu u potpuno drugačijem svijetu nego što je to bio slučaju, usudim se reći, prije 2-3 godine.

Predlažem da pogledate video na Appleovim stranicama u kojem je vrlo jasno prikazano kako novi digitalni udžbenici funkcioniraju.

Izvor: zimo.co

Leave a Comment