Google dobio patent za softver koji može identificirati bilo koji objekt

Google je dobio patent na tehnologiju koja bi mogla revolucionizirati pretrage i koja bi njihovom servisu za pretrage mogla dati nevjerojatno znanje o svijetu.

Ljudi zahvaljujuću mozgu i očima mogu prepoznati neki objekt čim ga pogledaju. Kad je riječ o računalima to je mnogo teže postići. Međutim, Google bi to mogao promijeniti zahvaljujući svom patentu za automatsko video prepoznavanje objekata.

Patent opisuje tehnologiju koja može skenirati videosnimku, a onda u njoj prepoznati zemljište, objekte i kontekst, što mu pomaže da obilježi i kategorizira sve što vidi.

Ovaj patent bi mogao revolucionirati korištenje interneta, posebno ukoliko se tehnologija prenese i na pametne telefone. Međutim, vrlo je moguće da će ova tehnologija izazvati kontroverze i zabrinutost zbog narušavanja privatnosti. Grupe za ljudska prava već upozoravaju da bi ova tehnologija Googleu mogla dati mnogo informacija o privatnom životu ljudi.

Iz Googlea su izjavili da imaju namjeru napraviti “skladište” imena objekata u kojem će biti oko 50.000 različitih objekata koji će se moći kombinirati.

 

Izvor: http://www.seebiz.eu/google-dobio-patent-za-softver-koji-moze-identificirati-bilo-koji-objekt/ar-43931/

 

Leave a Comment