Ubojita bakterija kao biogorivo ?

Iako je uzrokovala na desetke smrtnih slučajeva i uništila brojne poljoprivrednike diljem Europe, znanstvenici tvrde da će se bakterija Escherichia coli kroz pet godina upotrebljavati za komercijalno biogorivo. Panika koju je uzrokovalo pojavljivanje bakterije Escherichije coli kriva je za velike štete koje su pretrpjeli poljoprivrednici zbog ogromnog pada prodaje povrća, a ujedno je uzrokovala smrt više desetaka osoba. Također, velik broj osoba koje su preživjele bitku s Escherichijom coli cijeli život će morati odlaziti na dijalizu krvi, ili na transplantaciju jetre ili bubrega. Međutim, znanstvenici su otkrili kako da tu zloglasnu bakteriju učine korisnom za svakodnevnu porabu, te tako nekoliko američkih tvrtki već radi na tehnologiji pomoću koje se Escherichia coli pretvara u biogorivo.
Izvršni direktor američkog Instituta za bioenergiju Jay Keasling poručio je za Reuters kako se dosad u laboratorijima uspjelo od ubojite bakterije napraviti biogorivo, no još nije pogodno za komercijalne svrhe.
Zato već postoji metoda kojom se E. coli pretvara u komercijalnu plastiku, koja se prodaje u trgovinama te nalazi u brojnim proizvodima.
Keasling tvrdi da će se za otprilike pet godina usavršiti metoda proizvodnje biogoriva iz ubojite bakterije u toj mjeri da će biti primjenjiva i u komercijalne svrhe.

Izvor: Net.hr

Related Posts

Tags

Share This

Comments Closed