A4WP za bežični prijenos energije

Kompanije Samsung i Qualcomm osnovale su udrugu za brži razvoj sustava bežičnog punjenja uređaja. Udruga Alliance for Wireless Power (A4WP) će razvijati novu tehnologiju bežičnog prijenosa energije za punjenje različitih uređaja u automobilima i kućanstvima, kao i istovremeno punjenje više uređaja.

A4WP namjerava ubrzati i popularizirati bežično punjenje uređaja – nekoliko modela mobitela i dodataka za bežično punjenje već postoji na tržištu, no šira zastupljenost takvih rješenja još nije zaživjela. Pored dosadašnjih samostalnih rješenja i dodataka, udruga sustave bežičnog punjenja namjerava ugrađivati i u namještaj, strojeve i vozila, a Qualcomm već ima razvijenu tehnologiju WiPower koja idealno odgovara ciljevima udruge A4WP.

Osim Samsunga i Qualcomma, udruzi su se već pridružile i kompanije Ever Win Industries, Gill Industries, Peiker Acustic, Powermat Technologies i SK Telecom. Analitička tvrtka IMS Research procjenjuje da će do 2015. godine broj isporuka uređaja s podrškom za bežični prijenos energije premašiti 100 milijuna komada.

Izvor: bug.hr

Leave a Comment