Tehnologija 2050 godine – Pariz za Tokio za 2,5 sata!

Vlasnici Airbusa i Eurocoptera koji su uključeni u niz svemirskih programa najavljuju da će njihov raketni avion, put od Pariza za Tokio prijeći za 2,5 sata, ali tek oko 2050. godine.

Europska korporacija European Aeronautic Defence and Space Company N.V. (EADS) objavila je kompjuterski generiranu sliku svoje buduće rakete “Zero Emission Hypersonic Transportation” (Zehst).

Vlasnici Airbusa i Eurocoptera koji su uključeni u niz svemirskih programa najavljuju da će njihov raketni avion, put od Pariza do Tokia prijeći za 2,5 sata, ali tek oko 2050. godine.

“Avion budućnosti će po mom mišljenju izgledati kao Zehst,” rekao je Jean Botti iz EADS prilikom najave nove rakete-aviona na aerodromu Le Bourget, netom prije početka Paris International Air Showa.

Raketa-avion nosit će od 50 do 100 putnika, polijetat će uz pomoć normalnog motora na biogorivo načinjenog od morskih algi, dok će na visinama uključiti raketne motore koje pokreće vodik i kisik. Ispušni plinovi? Tek vodena para.

Zehst letjelica

Letjelica će se kretati na visini od 32 kilometra, dok suvremeni avioni lete na nekih 10.000 metara. U EADS se nadaju da će prototip završiti do 2020., te da bi avion postao uobičajeno prijevozno sredstvo oko 2050. godine.

Projekt se razvija u suradnji s Japanom, a koriste se tehnologije koje su već dostupne. Četiri metra visok model nove letjelice sličan je novom Concorde supersoničnom mlažnjaku i izložen je na upravo otvorenom Paris International Air Showu.

Related Posts

Tags

Share This

Comments Closed